Ūdens

2019-02-13

Apmēram 60% cilvēka ķermeņa sastāv no ūdens. Tas norāda uz to, ka ūdens mums ir ļoti nepieciešams. Taču ikdienā bieži par to neaizdomājamies. Šajā rakstā noskaidrosim, kāpēc uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu ir svarīgi un cik daudz ūdens mums jāizdzer katru dienu. Ūdens nozīme organismā Ūdens nepieciešams visu orgānu un šūnuLASĪT TĀLĀK →

Ogļhidrāti

2018-12-16

Ogļhidrāti ir mūsu galvenais enerģijas ieguves avots un ir neatņemama uztura sastāvdaļa. Bez ogļhidrātiem nav iespējama normāla tauku un olbaltumu vielmaiņa organismā. Izlasot šo rakstu uzzināsi, kāpēc ogļhidrāti ir nepieciešami uzturā un kādas ir pārmērīgas ogļhidrātu lietošanas uzturā sekas. Ogļhidrātu darbības mehānisms Ogļhidrāti ir enerģijas avots, ko organisms pārvērš sevLASĪT TĀLĀK →

Tauki

2018-12-15

Kas ir tauki? Tauki ir viena no trijām galvenajām uzturvielām. Tauki ir daudz koncentrētāks enerģijas avots par ogļhidrātiem vai olbaltumvielām – 1g tauku dod 9 kcal jeb 37,7 kJ enerģijas. Taukus cilvēks uzņem ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem, turklāt tie veidojas organismā arī no ogļhidrātiem. Ieteicamais tauku daudzums dienāLASĪT TĀLĀK →

Vielmaiņa

2018-12-14

Vielmaiņa ir sarežģīts bioķīmisks process, kas bez apstājas notiek cilvēka ķermenī, ļaujot veidot jaunus audus, izvadīt toksīnus un pārvērst uzņemtās uzturvielas enerģijā. Vienkāršoti vielmaiņa ir ēdiena pārvēršanās process enerģijā. Vielmaiņas darbībā lielā mērā atkarīga ne vien no iedzimtības un veselības stāvokļa, bet arī dzīvesveida un ieradumiem. Ieviešot korekcijas savā ēdienkartēLASĪT TĀLĀK →

Vitamīni. To saturs pārtikas produktos

2018-12-13

Vitamīni nepieciešami visu orgānu un sistēmu normālai funkcionēšanai, organisma augšanai un attīstībai, redzes un asinsrades procesiem, kaulu kalcifikācijai un citām dzīvībai svarīgām funkcijām. Tie palielina organisma spēju pretoties infekcijām. Kopā ar dažām citām vielām izmainot fizioloģisku procesu gaitu un organisma reaktivitāti, vitamīni palīdz organismam piemēroties visdažādākiem nelabvēlīgiem eksistences apstākļiem. VitamīniLASĪT TĀLĀK →

Glikēmiskais indekss

2018-12-13

Uzzini, kas ir pārtikas produktu glikēmiskais indeks un kāpēc ir svarīgi sekot tam līdzi veidojot ikdienas ēdienkarti! Kas ir glikēmiskais indekss? Glimēkiskais indekss (GI) ir rādītājs, cik ātri un kādā daudzumā katrs produkts izsauc cukura paaugstināšanos asinīs un insulīna reakciju aizkuņģa dziedzerī. GI attiecas tikai uz tiem produktiem, kuri saturLASĪT TĀLĀK →