Šķiedrvielas

Šķiedrvielas

2021-02-15

Sākot no sabalansētas zarnu mikrofloras, kas ir nepieciešama pilnvērtīgam gremošanas procesam, līdz slimību profilaksei – šķiedrvielas tiek uzskatītas par neatņemamu pilnvērtīga uztura sastāvdaļu. Kas ir šķiedrvielas? Šķiedrvielas (balastvielas) ir jēdziens, kas attiecas uz ogļhidrātiem, kurus mūsu ķermenis nespēj sagremot. Šķiedrvielas ir tikai augu izcelsmes produktos. Šķiedrvielas pieder pie saliktajiem ogļhidrātiem.Lasīt tālāk →

Ketogēnais uzturs

Keto diēta [mēģināt vai nē?]

2019-10-15

Šķiet nekļūdīsimies apgalvojot, ka pašlaik modes diētu Top’a augšgalā ir Keto diēta, jeb ketogēnais uzturs. Raksturīgi vairumam ierobežojošo diētu, Keto sola ātru svara zaudēšanu un citus labumus. Diētas pirmsākumi meklējami medicīniskos eksperimentos ar epilepsijas ārstēšanu. Filozofiski diētas piekritēji pamato izvēles nepieciešamību ar to, ka tikai pēdējā laikā, līdz ar ēdienuLasīt tālāk →

Omega-3

Omega-3 taukskābes [kāpēc zivju eļļa jālieto ikdienā]

2019-10-02

Mums visiem nepieciešams dienā uzņemt vajadzīgo daudzumu galveno uzturvielu – to skaitā 30% no lietderīgajiem taukiem. Omega-3 pieder pie nepiesātinātajām taukskābēm, jeb lietderīgajiem taukiem. Omega-3 ir labie tauki – polinepiesātinātās taukskābes, kas mūsu uzturā ir neaizstājamas. To trūkuma rezultātā rodas dažādi bioķīmiski un fizioloģiski traucējumi. Iespējamie simptomi, kas var liecinātLasīt tālāk →

Lieldienu olas

Cik daudz olas ēst ikdienā un Lieldienās?

2019-04-20

Olas ir viens no barojošākajiem pārtikas produktiem. Ola satur visas barības vielas, kas nepieciešamas, lai pārvērstu šūnu par vistu. Tomēr olas ir ieguvušas sliktu reputāciju, jo to dzeltenumos ir augsta holesterīna koncentrācija. Taču ar holesterīnu nav tik vienkārši. Jo vairāk uzņemam holesterīnu ar pārtiku, jo mazāk to ražo pats organisms.Lasīt tālāk →

Olbaltumvielas

9 iemesli, kāpēc ēst olbaltumvielām bagātu pārtiku

2019-03-29

Vērtējumi par tauku un ogļhidrātu ietekmi uz organismu mēdz būt pretrunīgi, taču teju visi piekrīt, ka olbaltumvielas ir nepārvērtējamas uzturā.Olbaltumvielas ir svarīgākā organisma sastāvdaļa, kas veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas. Olbaltumvielas vajadzīgas plastiskajiem procesiem, kas saistīti ar augšanu, attīstību, organisma šūnu un audu atjaunošanos, tās izpilda arī aizsargfunkcijas, ir fermentuLasīt tālāk →

Oksidatīvais stress

Oksidatīvais stress

2019-03-19

Oksidatīvas stress tiek uzskatīts par būtisku veselības problēmu un novecošanas faktoru. Attiecībā uz oksidatīvo stresu tiek apskatīti: brīvie radikāļi, antioksidanti, brīvo radikāļu un antioksidantu līdzsvars organismā. Oksidatīvais stress rodas, kad organismā zūd antioksidantu un brīvo radikāļu līdzsvars. Tādējādi veidojas pārāk daudz brīvo radikāļu – aktīvu molekulu, kuras ir iesaistītas daudzosLasīt tālāk →

Banāni

Cik vērtīgs ir banāns?

2019-03-12

Banāni ir vieni no populārākajiem augļiem pasaulē. Banāni nav dārgi, ir viegli paņemami līdzi un ērti lietojami kā uzkoda ikdienā. Ievadot „Google” meklētājā „banāni” lasām, ka banāni ir teju vai kārtējais brīnumlīdzeklis, kas palīdz samazināt svaru, palīdz pret depresiju un ir garants labam garastāvoklim. Tie uzlabo redzi, stiprinā kaulus, nodrošinaLasīt tālāk →

Kulturists

Neveselīgi veselīgais „helsisms”

2019-03-10

Vai esi aizdomājusies, kāpēc tā? Te būtu vietā parunāt par mūsdienu sabiedrības diskursu – pārspīlētu „veselīgumu”, jeb „helsismu” („healthism”). „Helsisms” ir neoloģisms (neoloģisms – jaunvārds, jauna esošā vārda pielietojuma nozīme) kura nozīme ir, ka veselīgs dzīvesveids tiek prioterizēts pāri visam (1). 1980. gadā ASV politekonomists Roberts Kraufords (Robert Crawford) (2)Lasīt tālāk →