kā psihologi skaidro ēdiena izvēli

Kā psihologi redz mūsu ēdiena izvēles?

Sākums » Publikācijas » Kā psihologi redz mūsu ēdiena izvēles?

Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc jūs izvēlaties vienu ēdienu par labu otram? Vai esat pamanījuši, ka jūsu ēšanas paradumi mainās atkarībā no jūsu garastāvokļa? Psihologi ir atklājuši, ka mūsu ēdiena izvēle var būt saistīta ar mūsu emocionālo stāvokli.

Iepazīsimies ar dažām biežām ēšanas paradumu psiholoģiskajām pamatnostādnēm:

1) Sāļš un kraukšķīgs (piemēram, čipsi): Šāda veida ēdiens bieži vien ir stresa kompensācija. Kraukšķīgais ēdiens stimulē klejotājnervu, kas ir atbildīgs par nomierināšanos. Sāļš ēdiens var liecināt par paaugstinātu kortizola līmeni, kas ir stresa hormons.

2) Salds (piemēram, šokolāde): Saldumi var palīdzēt kompensēt skumjas, nomāktību un apātiju. Šokolāde un citi saldumi stimulē endorfīnu izdalīšanos, kas uzlabo garastāvokli.

3) Asi ēdieni (pipari, čilli): Asi ēdieni var būt veids, kā “izmest” dusmas, aizkaitinātību un neapmierinātību. Šāda veida ēdieni liek organismam koncentrēties uz intensīvu garšu, kas var palīdzēt atbrīvoties no spriedzes.

4) Skābs (citrons, skābas konfektes): Skāba garša var palīdzēt kompensēt nogurumu. Skābs ēdiens atsvaidzina un aktivizē organismu, dodot možuma un enerģijas sajūtu.

5) Smags, trekns (burgeri, gaļa, picas): Smags un sātīgs ēdiens var kalpot kā “mierinātājs” pie emocionāla tukšuma, radot īslaicīgu piepildījuma un siltuma sajūtu.

6) Pikants, garšvielains (kanēlis, ingvers): Garšvielas ar savu intensīvo smaržu, garšu un sildošo efektu rada siltumu un mājīgumu, kas palīdz vieglāk pārdzīvot aukstas un depresīvas dienas.

Ievērojot šīs pamatnostādnes, varam labāk izprast savas ēšanas paradumus un to saistību ar mūsu emocionālo stāvokli.

Scroll to Top