Kas ir slāpekļa oksīds?
Kas ir L-arginīns?
- L-arginīns ir dabiskā ceļā veidojusies aminoskābe.
- L-arginīns ir plaši pētīts attiecībā uz tā ieguvumiem veselībai, jo īpaši saistībā ar sekām, kas rodas kā slāpekļa oksīda prekursori. (1)
- Lai gan L-arginīnu var sintezēt endogēni, uztura uzņemšana joprojām ir galvenais plazmas L-arginīna līmeņa noteicējs. (2)
- Uztura avoti, kas satur L-arginīnu ir gaļa, kvieši, piens, rīsi, kukurūza, soja un rieksti. Tipisks rietumu valstu uzturs, pieņemot, ka olbaltumvielu daudzums dienā ir 100 g dienā, nodrošina aptuveni 5,4 g dienā L-arginīnu ar diapazonu no 3 līdz 6 g dienā. (3)
Kas ir L-citrulīns?
- Lielākā daļa patērētā citrulīna tiek pārveidota par arginīnu, kas pēc tam var veicināt slāpekļa oksīda ražošanu. (4)
- Citrulīns lielākajā daļā pārtikas produktu atrodams nenozīmīgā daudzumā, izņemot Cucurbitacea dzimtas augos (piemēram, arbūzi, ķirbji, gurķi), kuros ir salīdzinoši augsta citrulīna koncentrācija (0,7 līdz 3,6 mg/g svaigu augļu), kā arī atsevišķās aļģēs (algae). (5)
1. Bai et al (2009). Am J Clin Nutr, 89(1), 77-84; Fayh et al (2013). European journal of nutrition, 52(3), 975-983; Miller AL. (2006). Alternative Medicine Review, 11(1), 23 – 29; Oka et al (2005). Vascular Medicine, 10, 265 – 274; Rytlewskiet al (2005). European Journal of Clinical Investigation, 35, 32 – 37; Smith et al (2006). J Thorac Cardiovasc Surg, 132(1), 58 – 65.
2. Appleton, J. (2002). Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 7(6), 512-522; Wu et al (1998). The Biochemical journal, 336 (Pt 1), 1-17.
3. Shao, A., & Hathcock, J. N. (2008). Regulatory toxicology and pharmacology : RTP, 50(3), 376-399; Tong, B. C., & Barbul, A. (2004). Mini reviews in medicinal chemistry, 4(8), 823-832.
4. Bahri et al (2008). Clin Nutr, 27(6), 872-880; Bahri et al (2013). Nutrition, 29(3), 479-484; Curis et al (2007). Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 10(5), 620-626; Curis et al (2005). Amino Acids, 29(3), 177-205; Cynober et al (2010). Clin Nutr, 29(5), 545-551; Moinard et al (2008). The British journal of nutrition, 99(4), 855-862; Smith et al (1997). Anaerobe, 3(5), 327-337.
5. Bahri et al (2013). Nutrition, 29(3), 479-484; Curis et al (2007). Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 10(5), 620-626; ODS, & NLM. (2014). Dietary Supplement Label Database: Dietary Ingredient – Citrulline. Dietary Supplement Label Database.