Ja jūs rūpējaties par savu uzturu, tad, visticamāk, esat dzirdējuši tādu terminu – galīgās glikācijas produkti (AGE produkti vai Advanced Glycosylation End-products (AGE)).
Ar tiem saista tādu bīstamu slimību attīstību kā aptaukošanās, metabolisko sindromu, sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa cukura diabētu, onkoloģiskās slimības, sistēmisku hronisku iekaisumu, Alcheimera slimību un daudz ko citu, tostarp paātrinātu novecošanu.
AGE ir olbaltumvielas vai tauki, kas ir pakļauti “cukurošanai” – glikācijai jeb ogļhidrātu iedarbībai bez fermentu līdzdalības. To arī sauc par Maillarda reakciju. Glikācija var notikt organismā pie paaugstināta glikozes līmeņa, bet visbiežāk mēs paši barojam sevi ar šādiem produktiem.
“Cukurošanās”, piemēram, notiek cepšanas laikā. Tumšas garozas veidošanās uz produkta, ieskaitot garozu uz maizes, ir AGE avots. Piemēram, sarkanā gaļa pati par sevi nav kaitīga, bet tikai tad, ja to cep.
- Maksimāli izslēdziet cepšanas procesu.
- Absolūti visu var pagatavot citos veidos.
- Centieties neizmantot temperatūru augstāku par 120 grādiem.
- Galvenajām gatavošanas metodēm jābūt sautēšanai, vārīšanai, cepšanai (līdz 100 grādiem).
- Izmantojiet skābētus produktus (skābēti kāposti, piemēram) – tie samazina AGE iedarbību uz organismu.
Un, protams, jāatceras, ka saldie dzērieni, saldumi un citi produkti ar augstu glikēmisko indeksu veicina olbaltumvielu glikāciju, paātrinot daudzu slimību attīstību un novecošanu.
- Izslēdziet no uztura vienkāršos ogļhidrātus, tādus kā cukurs, medus, saldie dzērieni, kūkas un tamlīdzīgi.
Jūs nepaliksiet bez ogļhidrātiem, ja saprātīgā daudzumā lietosiet augļus, saliktos ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas (ogļhidrāti sintēzējas organismā no tauku vai olbaltumvielu pārpalikuma).